Ajánlottt levél postai küldemény

ajánlott levélMindannyian tudjuk mi az az ajánlott levél. A posta többet számol érte és garantálnia kellene hogy a másik oldalon is aláírnak és így biztosítva lenne a szállítmány.

A való világban ez nem így működik mert az ajánlott levél nem garantál semmit a posta szemeiben. Szeretik az extra pénzt ami bejön érte, de nem garantálják a küldemény megérkezését.

A símán feladott küldemény olcsóbb és ugyanakkora az esélye hogy odaér a cimzetthez mint az ajánlottnak. Miért van ez így? Mert a postások lopnak. Igen. A postások lopnak.

Az ajánlott folyamata a következő; Kifizeted a díjjat érte, bevezetik a nyilvántartásukba és elmegy a következő posta küldeményekkel ahova éppen megy. Ott a postások szétosztják városok szerint, akkor mikor oda ér, a postások szétosztják járatok szerint és itt kezdődik a lopás. A postás aki szortírozza érzi hogy van benne valami és beteszi a saját fakkjába és otthon megnézi mi van benne.Ha jó akkor megtartja és vagy kidobja a csomagolást, vagy visszaviszi és úgy csinál mintha az szétszakadt volna.

Mikor kész a szortírozás, a postás akinek a cím a járatában van aláír azoknak az ajánlott küldeményeknek amiket a szortírozó oda tett neki. Fogalma se lenne hogy más is volt, mert sose került a fakkjába.

A másik eset, mikor a postás kiváncsi és kinyitogatja a borítékokat meg csomagokat. Nem tart semeddig. Nem tudják elelnőrízni.

A Posta nem tud ellene semmit csinálni és más sem. Tehát nem érdemes a pénzt kőlteni ajánlottként feladott küldeményre. Bizonyítékként se szolgál ha valahova be kellene mutatni hogy el lett kűldve, mert akármi is lehet egy küldeményben. Lehet az üres boríték is.

Sokan elkövetik a hibát hogy külfőldre ajánlottan vagy express adják fel a levelet vagy csomagot. Az ajánlott vagy tértivevényes küldemény csak a határig érvenyes. Azon kivül már senkinek halvany gőze sincs hogy azt alá kellene íratni. nem is követhető csak a határig ha éppen elveszett.

Minden országnak más a rendszere és más nyelven beszélnek. Fogalmuk sincs arról hogy aláírásos a küldemény. Ma már nincs express vagy síma postai szolgálat. Minden egy zsákba, egy autóval vagy repülővel megy.

Csak azért mert valaki felad egy express csomagot vagy levelet 5 vagy 20 forinttal drágábban, azért egyik légitársaság se fog extra járatot indítani. Külfőldön meg aztán megint halvány gőzük se lenne hogy az express lett feladva.

Külfőldre automatikusan minden légipostával megy, ha kell ha nem, belföldön meg ugyanavval a kocsival megy minden ami az aznap bejött a postát viszi.

Ha értékesebb dologról van szó akkor a legjobb csomagszállító céget alkalmazni, mert azok kiviszik házhoz és garantáltan odaér.

Nem érdemes a pénzt költeni ajánlott levélre vagy aláírásos csomagokra. Semmivel sincs több garancia hogy odaér és semmiféle kompenzációt nem ad a posta.

 

 

9 thoughts on “Ajánlottt levél postai küldemény”

 1. Postai kézbesítő vagyok már több mint 15 éve!Én nem a kommunista rendszerbe lettem alkalmazott,de jelenleg ez a Magyar Posta bevett szokása!Szó sem lehet külföldi ajánlott levél közönségesként kezeléséről!Az hogy külföldön hogy kezelik már más tészta!Mint említettem a felvevő ország postája az egyik és a feladó a másik szerződő fél!Volt olyan is hogy külföldről érkezett(Nálunk elsőbbségiként kezelendő) nem könyvelt küldeményt kerestek rajtam!Fél év után!!!Emlékszem e???Hogy az egyes országok Postái nem közlik a cél ország posta kezelési technológiáját az is másodrendű dolog!A két posta van egymással szerződésben!Ehhez a feladónak semmi köze!Ha a fel vevő ország egy többlet szolgáltatás díját megfizeti és a többlet szolgáltatás nem manifesztálódik a kártérítés a felvevő ország postáját terheli!Ehez nem kell perfekt világ!Ez a jogkövető magatartás!

 2. Ez egy hülyeség amit leírtál az ajánlott küldeményekre vonatkozóan!De elnézem neked,mert valószínű külföldről még nem kaptál ajánlott levelet!Az ajánlott küldemény minden esetben rögzítve van!Mi kis hazánkban tételes küldeményként kezelik ezt és rákerül a kézbesítő az napi terhelési listájára!Annak sorsáról leszámolás alkalmával nyilatkoznia kell!Amennyiben a küldeményt átvették tőle,az átvevő aláírása,neve,hozzátartozói viszonya és a személyi igazolványának száma kell hogy szerepeljen a kézbesítői okiratán!Amennyiben nem sikerült azt kézbesítenie,a küldeményt fizikálisan át kell adnia letéti kezelésre!A kártérítés miatt sem mindegy hogy egy küldeményt hogy ad fel az ügyfél!Minden esetben a felvevő ország posta törvénye szabályozza a kártérítés mértékét!Ez nálunk jelenleg a feladási díj 15!!! -szöröse!Amennyiben ajánlott formában adja fel a küldeményt,úgy írásos formába került a feladó és a posta szerződésbe!Ebben szerepel a feladás díja és a feladás ténye!Így a szolgáltató nem tud kibújni a kártérítés felelőssége alól!Az hogy a cél országban milyen posta kezelési szabályok vannak,senkit nem érdekel!A feladó a felvevő ország postájával került szerződésbe!A felvevő posta vállalta a felelősséget,hogy a külön szolgáltatás díjáért a feladó minőségi szolgáltatást kapjon! Így a felelősség őt terheli!Bokszolja le a szolgáltat a cél ország szolgáltatójával a saját kártérítése összegét!

 3. Tapasztalt feladó

  Kedves szerző!
  Minek próbálsz oktatni olyan témában, amiről csak alapfogalmaid vannak? Ajánlott küldemény esetén a nyomkövetés határon kívül is működik, bár nem egységesen, azaz nem mindenhová és nem ugyanúgy. Az USA-ba igen (van amikor csak az érkezési reptérig, de többnyire címig), Angliába változó, Ausztráliába nem. Itt lehet követni ragszám alapján: http://posta.hu/ugyfelszolgalat/nyomkovetes
  A másik lényege az ajánlott szolgáltatásnak, hogy a levél eltűnése esetén kártérítésre jogosít fel, maximum kb. 10 ezer forintig. Illetve, ha értkényilvánítással adtad fel, akkor az általad megadott értékig.
  A tértivevény többnyelvű, a világ minden postáján ismerik és megértik, max. nem mindenhol foglalkoznak vele. Elsőbbségi szolgáltatást kérni pedig maximum országon belül felesleges, nemzetközi viszonylatban nem az, ha számít a szállítási idő.

  1. Nem azt mondom hogy nem lehet nyomon követni, hanem azt hogy nem lehet nyomon követni. A külömbség az hogy ha elvész akkor nem lehet nyomon követni. Hozzánk nagyon sok kuldemény jön havonta 1500-2000 és sokszor van hogy nem hozzánk tartozik hanem valami más címre. Mi csak egy cím vagyunk a postának és ha mással is megtörténik? A posta csak azt tudja lenyomozni hogy át lett véve. A legtöbb aláírás csak firka ami majdnem hogy két kereszt vonalat ér. Nevet nem lehet belőle kiolvasni. Nekünk is többször tüntek már el küldemények és hiába indítottuk el a postán a kérelmet hogy nézzenek utánna, még egyszer nem sikerült megtalálni és fogalmuk se volt hol tünhetett el.

   Ha mi és más is úgy dönt hogy megtartja akkor lehet az ajánlott, tértivevényes vagy akármi is akkor se tudják lenyomozni ki kapta meg. (hacsak a postás nem emlékszik kinek adta át esetleg)

   Ha a postán tünik el mert mondjuk karácsony van és hátha valami jó cucc van benne akkor szintén ugyanaz a helyzet. Fel se kerül a postás manifast-jébe amivel igazolja hogy átvette és azt csinál vele amit akar.

   Sokszor előfordul hogy az ajánlott küldeményért alá se kell írni ha külfőldről jön. Volt hogy tértivevényes levél jött Magyarországról és a postás azt se tudta mi az. Még mondta is hogy valahogy ráragadt ez a papír és letépte és a kezembe adta hogy dobjam ki (nem Magyarországon lakunk már nagyon rég óta).

   Ha a küldemény eltűnik nem lehet nyomon követni. Laikus vagyok nem vagyok laikus, alapvető fogalom nem alapvető fogalom, régebben még a kommunista rendszerben postás voltam, most meg én vagyok a második legnagyobb ügyfele a heyi városi postának. (80,000 ezres város)

   Az meg hogy kifizetik a postai díj 10 vagy 15 x-es árát? Nagy ügy mikor a csomagba egy laptop vagy egy drága ékszer, vagy kamera vagy akármi érték is legyen. Márpedig az emberek általában és a cégek is postán küldik a cuccokat.

 4. Hihetetlen nagy marhaság amit a cikk írója ír.
  Az ajánlott küldeményeket nyomon lehet követni online. "Elvesztés esetén pedig a feladási díj 15x-éig fizet a posta kártérítést.

  1. Az országon belöli ajánlott küldeményeket persze hogy nyomon lehet követni. De a külfőldre küldött ajánlott leveleket csak az ország határig lehet, illetve addig se, mert csak addig míg a külfőldre menő küldemény részleg átveszi és avval aztán vége a nyomkövetésnek. Ha én küldök egy ajánlottat Thaifőldről akkor tuti hogy senki se ír alá érte Magyarországon. Ugyanígy ha én küldök egy ajánlottat Thaifőldre ott se fognak aláírni neki.

   Ugyanígy van Amerikából és Angliából is és más országokból is. Az lehet hogy a rendelet azt mondja hogy 15 szereséig fizet a posta, de az is csak a posta kőltségre vonatkozik és nem arra ami benne van. Feltéve ha bárki is kivárja és nem adja fel az egész kavalkádot. Hónapokig eltart egy ilyen és maga az utánnajárás pénzbe kerül és idő igényes. Jó szerencsét mindenkinek hozzá.

   1. Elnézést kérek, hogy beleszólok…
    Én egy webáruházat üzemeltetek… Nap, mint nap ezen dolgozom.. Úgy fél éve már szállítunk világszerte is… A regisztráció után a vásárlásnál lehet választani GLS, DPD, EMS, sőt 1,5 kg-ig   sima ajánlott leveles szállítási módot. Nos.. eddigi tapasztalataim:
    Nem egészen értem, hogy most nyomonkövethető-e vagy sem az országhatáron túl is…de inkább nem. De volt kivétel…pl a Japánba küldött ajánlott levél nyomonkövethető is volt, sőt visszajött a tértivevény is aláírva, lepecsételve. Sajnos tértivevény ide vagy oda, nagyon kevésszer jön vissza… kb. 10ből 3szor.  A nyomonkövetés is kb ilyen arányban működik a neten.. Sajnos jelenleg is van 2-3 ajánlott leveles küldeményem, amiről semmit nem tudok.. Egy Kanadai, egy Tájföldi, egy Angliai, és most lesz egy Brazil. 
    Persze túl vagyunk jópár sikeresen is… pl. osztrák, Görög… hirtelen ennyi jutott eszembe.
    Egyetlen egy nagy előnye van ennek a szállításnak, mégpedig az, hogy olcsó… de sajnos…nem igazán nyomonkövethető… és a posta.hu ügyfélszolgálata se nagyon tud segíteni amikor kérdezem, hol tart a levél… azt mondják a helyi postán kérjek egy … elfelejtettem a pontos nevét… de a lényege, hogy van egy olyan szolgáltatás, hogy talán kiderítik mi lett a levél sorsa.. kézbesítve lett-e vagy nem… Eddig egyszer akartam kérni…akkor is lebeszéltek, hogy még csak 1 hónap telt el..várjak vele… aztán megkérdeztem az orosz és az angol ügyfelet is, hogy megkapták-e… szerencsére jött válasz tőlük… De most lehet igénybe kell vennem…mert a Tajvani és a Kanadai se válaszol… és ez így nem jó. Kicsit zavaros levél lett… A lényeg…hogy olcsóbb, de kockázatosabb, mint egy dpd, gls…amit tényleg nyomon lehet követni.

    1. GLS, DPD, EMS, ezek a szállitó cégek nem posta cégek hanem csomag szállitó cégek ahol a feladott küldemény végig követhető és átvételkor alá kell írni a küldeménynek.

     Hozzánk kb 1500-2000 csomag érkezik havonta és még soha nem írtunk alá egy külfőldről érkezett ajánlott küldeménynek se. Többször előfordult hogy Angliából Magyarországra adtunk fel ajánlottan valamit és elveszett és soha nem volt megtalálva.

     Először is az Angol posta nem fogad el keresési kérelmet csak 21 nap után és akkor 3 hónapot kérnek megtalálni. Ugyanakkor be kell adni az eredeti feladási vényt is (másolatot nem fogadnak el) ami aztán nem is kerül elő többet. Ha a posta weblapján beírjuk a tracking numbert (követési kód) az semmi mást nem ír, minthogy át lett adva a külfőldre továbbító részlegnek (vagy valami hasonlót, már nem emlékszem pontosan), és az az utolsó információ ami van a küldeményről. Ha nem érkezett meg a címzetthez, nem fogják megtalálni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.