Amazonon árulni vagy saját webshop

Amazonon árulni vagy saját webshop. Ez a kérdés jött valakitől emailben.

Jó kérdés. Miért áruljuk a cuccainkat az amazonon mikor saját webshopot is csinálhatunk.

Mint tudjuk amazonon privát személy is árulhat és még vállalkozói engedély se kell hozzá. Tehát itt a kérdés.

Miért Amazonon Árulni és Nem Saját Web Boltban

Miért saját web bolt és nem Amazon

  • A saját boltomat olyanra csinálom amilyenre akarom.
  • A saját boltomba azt árulok amit akarok, olyat amilyet akarok.
  • A saját boltom úgy és ott hírdetem ahol akarom.
  • A saját boltomból akkor szállítok amikor akarok.

A kérdés az az hogy honan jön a forgalom a saját boltomba? És ez a legnehezebb a saját boltom sikeressé tételébe. Miért?

Az internet egy hatalmas hely. Több milliárd weblappal, cégekkel, boltokkal benne. Mikor valamit keresünk rajta és beírjuk a böngészőbe akkor több millió oldal jön fel amik között válogathatunk.

De hol válogatunk? Az első egy két három oldalon és a többit megse nézzük. Ha saját web boltot csinálok, hol lessz az én boltom? Melyik oldalon? Elsőn? Nem hiszem, mert az a leg értékesebb oldal az egész interneten. A századikon? Talán, de valószínűbb hogy sokkal hátrébb, valahol a vége felé a sok millió oldalnak.

A feladat az hogy az első oldalon legyen hogy a vásárlók megtalálják. Senki nem gondolkozik el azon mikor keres valakit, hogy az elsó oldal hogy került oda az első oldalra. Csak rákattintanak ami ott van és ott az info amit keresnek. Ahhoz hogy a lap az első oldalon legyen az oldalt már a tervezés ideje alatt úgy kell megcsinálni, beállítani hogy mikor élőbe megy, akkor a lehető legrovidebb idő alatt ott legyen az első oldalon vagy a masodikon mert az mögött nem ér semmit.

Hogy lehet az első oldalra hozni? Két féle módszer lehetséges. Az első ami nem  nagyon valószínű az az hogy rögtön nagyon sokan látogatják. Ez azért nem valószínű, mert még senki nem tudja hogy létezik.

A böngészők algoritmusa úgy van megcsinálva hogy mindent ami az interneten van, nyilván tartanak és szintén nyilván tartják hányan látogatnak egy oldalt, milyen értékes az oldal tartalma a keresett szóhoz viszonyítva és miért a mi oldalunkat hozza fel a sok masik milló közül, miért ne a másikat.

A másik módszer, SEO (Search Engine Optimization) ami azt jelenti hogy optimalizálni a weblapot úgy hogy a böngésző programok relatívnak találják a keresett  szavakhoz amit az emberek beírnak a keresőkbe. Ha ez egy kicsit magas megérteni, akkor az is. Nem egyszerű és időbe tellik megtanulni és folyamatosan tanulni kell, mert a böngészők algoritmusa mindig változik ahogy próbálják őket egyre pontosabbá és jobbá tenni.

Tehát ha saját web boltot csinálunk akkor ezt is kell tudni, vagy egy profit felvenni aki megcsinálja, de az sokba kerül. Másképp lehet hogy nem lessz a web boltból semmi mert nem lessz látogató.

Miért Amazonon árulni és nem saját web boltban.

Amazon az nagy. Több millió látogató naponta. Aki odamegy annak általában van pénze, hitelkártyája és vásárolni akar nem csak nézelődni. Nem kell SEO-val bajlódni, nem kell marketinggel – hírdetésekkel bajlódni. Csak fel kell tenni az árút és várni a millió látogatót.

Csak be kell tartani Amazon szabályait és annyi az egész. Fizetni is kell nekik, de nem előre hanem mikor elkel egy árú és a vevő kifizette akkor Amazon levon egy bizonyos százalékot. A százalék az eladott árútól függ, mert kategóriánként változhat. Tehát Amazont el lehet kezdeni pénz nélkül is. Nem kell hozzá semmi, csak felíratkozni és egy bankszámla igazából ahova majd utalják a pénzt.

Amazonon árulni vagy saját webshop?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.