Autóbiztosítás nélkül Angliába

Mi van ha nincs autóbiztosításom angliába és van autóm

Autó biztosítás

Ha nincs autó akkor nem kell autó biztosítás. Ha vezetni akarunk egy autót akkor viszont kell. 

Az angolok mint mindenki tudja kicsit gyagyák mikor logikáról van szó. Vegyük például az autóbiztosítást.

Törvény szerint angliában csak az vezethet autót aki meg van nevezve a  kocsi biztosításán (név szerint) vagy akinek van autója a saját nevén és érvenyes biztosítás rajta és mindket autó biztosítása ki írja szó szerint hogy más autót is vezethet az illető és más is vezetheti a kocsit a nevezett biztosítotton kivűl.

Nem lehet azt csinálni mint mindenhol a világon hogy van jogsim és elkérem a haverom kocsiját. Nem vezethetem a feleségem/férjem kocsiját se, csak akkor ha az én nevem is rajta van a biztosításon, vagy van nekem is egy kocsim biztosítással és az a biztosítás szó szerint ki írja hogy vezethetek más autót is és a másiknak a biztosításába is bele van írva hogy más is vezetheti a kocsit.

Ha ez nem így van és a rendőr megállít akkor az egy £200 fontos büntetés, 6 pont a jogsin, elhuzatják az autót ami £150 fontos extra költség, és £25 font napi tárolási díj amig nincs kiváltva.

A kocsi lehet az enyim, de ha csak a feleségem/férjem neve van rajta a biztosításon, akkor nem vezethetem a saját kocsim.

Ahhoz hogy a kocsit ki tudjuk váltani, a műszakija érvenyes kell hogy legyen és az adó amit évente kell a kocsira fizetni szintén fizetve legyen. Ha valamelyik nincs meg akkor azt még el kell intézni.

Angliában a biztosítás a legfontosabb az autón. ha nincs akkor a fentiek történnek. Másodlagos az adó. Ha nincs akkor a rendőr megbüntethet akár £2,500 fontra is (általában sokkal kevesebb), de vezethetem tovább a kocsit. Nem veszik el. A leglényegtelenebb a műszaki vizsga. Ha az nincs, akkor az csak egy síma £60 fontos büntetés és mehetek vígan az utamra. Semmi már következménye nincs.

Magyar rendszámú kocsit 6 hónapig lehet angliában használni. Utánna az angol törvényeknek megfelelően le kell vizsgáztatni, adót fizetni rá és autóbiztosítást kötni.

Az nem megy hogy átmegyek vele Franciába és visszajövök. Ugyanis ha angliába lakik valaki huzamosabb ideig akkor annak át kell regisztrálnia a kocsiját. Az angolok nem annyira hülyék mint látszik. Már régen kifigurázták maguknak hogy ha a kocsit ott látják állandóan a ház előtt, vagy a környékén akkor az illető valószínű hogy ott is lakik.

Elősször rétesznek egy figyelmeztetőt és adnak kb egy hónapot elintézni a papírokat, de utánna már nincs figyelmeztető és jön a kocsi lopó autó ami aztán elviszi és azt kiváltani igen bonyolult. 

Miért? Mert elősször is le kell vizsgáztatni, mert anélkül nem lehet rá az adót kiváltani, ami nélkül autó nem tartózkodhat a nyilvános (public) utakon. (végülis csak magán területen tartózkodhat). Tehát nem szabad vezetni, annak ellenére hogy ha a rendőr megállít adó nélküli használatért tovább enged. A tárolóból nem engedik ki míg nincs rá műszaki és adó.

Biztosítást lehet rá kötni ha van műszaki és adó, ha nincs. Ahhoz hogy műszakit tudjunk rá tetetni viszont el kell vinni a műhelybe ahol vizsgáztatják, de mivel hivatalosan nem tartható közúton így csak utánfutóval szabad amit bérelni kell ha nincs saját. Utánna az autót vissza kell vinni a tárolóba és megvenni a biztosítást és az adót, kifizetni az elhúzatási és tárolási kőltséget és majd csak utánna lehet elvinni onnan.

Ha a kocsi nem megy át a műszakin, akkor igen drága lehet a deal, mert megint utánfutó kell, plusz a javítási költség. A műszaki vizsga díjja garázsonként változik, £35-£55 font között személyautóra. Furgonokra általában egy tizessel több. A munkadíj nagyon drága. Általában £45-£55 font óránként plusz az alkatrész, plussz Áfa ami 20% angliában.

Ha a magyar kocsin nincs biztosítás és a rendőr megállít, mint a fentiek mutatják, igen drága mulatság lessz. 

Az autóbiztosítás szintén nagyon drága angliában. Van egy ismerősöm aki 27 éves, otthon van egy BMW 700-as szériájú kocsija amire a biztosítás tizen valahány ezer forint. Itt vett egy kis 15 éves Renault Clió kocsit és a legolcsóbb biztosítás amit kapott majdnem £900 font volt. A legdrágább ami feljött 17,900 font volt évente.

Az autó biztosítást majdnem mindenki az interneten keresztül köti, ahol miután be vannak írva a kocsi és a személyi adatok feljön vagy 100 biztosító társaság ajánlata amiből válogatni lehet.

Kell hozzá agy hitel kártya és bankszámla ha havonta akarjuk fizetni és nem egyszerre. Ha egyszerre, akkor csak a hitel kártya kell. Ott az űrlapon mindenki úgy hazudik ahogy tud hogy minnél alacsonyabb biztosítást tudjon kapni. Nem ellenőrzi le senki se, de ha baleset van akkor elő fog jönni és a kár nem lessz megtérítve és mivel érvénytelen a biztosítás (mert hazugságok voltak az adatok) így aztán a fentiek szerint a büntetések is előjönnek, plusz még az extra büntetések amit majd a rendőr szab ki. 

Végülis mindenkinek saját döntése hogy vesz-e autó biztosítást.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.