Hogy lehet sikeres vállalkozás

A sikeres vállalkozás két fő részből áll. Az egyik maga a Vállalkozó, a másik az Ügyfél. Ha ez a kettő összhangban együttműködik akkor a vállalkozás sikeres lessz.

De most nem erről akarok beszélni hanem a hülye vállalkozóról és a hülye ügyfélről. Mint a múlt és jelen is mutatja, a legtöbb ügyfél hülye és a legtöbb vállalkozó is hülye.

Hülye Ügyfél:
Az olyan személy aki azt hiszi hogy neki mindent lehet. Meg akarja szabni az árat és állandóan alkudozni próbál és szarért hugyért akar elsőosztályú kiszolgálást kapni. Ez az ügyfél a legrosszabb és általában meg kell sérteni hogy felébredjen. Biztos hogy jópáran akik olvassák ezt magukra ismernek és vagy nem olvassák tovább, vagy ha van kicsi önérzetük és intelligenciájuk akkor végig olvassák hogy tanuljanak.

A hülye ügyfél felhív egy céget hézagosan elmondja mit akar és kér egy árat. A cég ad neki egy árat és az ügyfél még próbálja a negyedét vagy akár a felét lealkudni. Egyik érv, “hallottam hogy más nem ilyen sokért adja”, masik, “A masik az sokkal kevesebbért adja”. A hülye ügyfelet csak a pillanatnyi “legjobb” ár érdekli, az már nem hogy holnap nem lessz ott a cég befejezni a munkát. Rengeteg példa bizonyítja ezt magyarországon. Az ilyen ügyfelet rögtön ki kell rugni hogy többet ne is lássa a cég.

Tudni kell hogy minden cégnek megvannak a kiadásai és hasznot is kell csinálniuk hogy megéljenek. A cég mikor árat ad akkor a legjobb árát adja, beleszámítva az előzőket.

A hülye vállalkozó:
A hülye vállalkozás, vagy inkább a tulajdonosa az, aki enged az ügyfélnek. Minden vállalkozó utálja az ügyfelet elveszteni és érthető is, mert abból élnek, de meg kell tanulniuk hogy nem mindegyik ügyfelet érdemes megtartani és néha fel kell hívni az ügyfél figyelmét hogy inkább máshoz menjenek.

A hülye vállalkozó enged az ügyfélnek. Engedi hogy az mondja meg neki mit akar a szolgáltatásért fizetni és el is fogadja az ügyfél szabályait. Ez a vállalkozó hamarosan azt keresi honnan kellene több pénzt szerezni hogy fent tudjon maradni.

Árverseny: Sok un. vállalkozó (kókány) próbál alávágni más vállalkozóknak az árban, és a hülye vállalkozó versenyzik vele, remélve hogy megkapja az ügyfelet. Nem veszi észre hogy evvel a lépéssel saját maga alatt vágja a fát. Tudni kell hogy az árral versenyzők csak pillanatnyilag vannak jelen, mert hamarosan kiárazzák magukat a businessből alacsony áraik miatt, holott az alatt a rövid idő alatt míg jelen vannak elég jelentős kárt tudnak okozni egy őszinte vállalkozónak aki a legjobb tudása szerint csinálja hogy az ügyfelet is ellássa és a business is fent maradjon.
Árral soha nem szabad versenyezni. Minden businessnek megvannak a kiadásai és a tulaj megélhetési költségei és ezt soha nem szabad elfelejteni.

Ha a business egálban jön ki a munkábol az nem jó. Ha nincs haszon akkor tönkre fog menni. Mindig kell haszonnak lenni.

Hogy számoljuk ki mennyi haszon kell? Kiszámoljuk az egált és ami fölötte marad az a haszon. Abból még kiszámoljuk hogy mennyi kell a család megélhetéséhez és ami marad abból esetleg alkudhat az ügyfél egy kicsit, mert kell pénznek maradni a fejlesztésre is és az előre nem látott kiadásokra is.

A hülye vállalkozó viszont nem így csinálja, hanem meg akarja kapni az ügyfelet minden áron, mert ha Ő nem akkor a másik fogja. Gondolkozz el ezen. Ha Ő nem akkor a másik fogja!! Mennyit ér neked egy (1) ügyfél? Megéri a cégedet? Kapja meg a másik, mert a hülye ügyfél jobb ha mindig máshova megy. Nem kell az ügyfél minden áron! Ha én vesztek az üzleten, miért akarnám azt az ügyfelet? Kell ez neked? Ha igen akkor már bajban a vállalkozás és inkább nem kellene versenyezni

A moralja a sikeres vállalkozásnak tehát a következő:

  • nem az ügyfél vezeti a cégem
  • Nem versenyzek árban senkivel
  • Elengedem a “hülye” ügyfelet mivel csak kárt okoz nekem

Adjál Qualitit és jó szervizt. Az ügyfél aki számít tudja ezt és tőlled vásárol, mert tudja hogy jó kezekben van.
A hülye ügyfél meg bóklászik sarokról sarokra jobbnál jobb árakat keresve. Előbb utóbb úgyis előkerül és meghunyászkodva kéri segítséged, mert tudja hogy nálad jó kezekben van.

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.