Kutya Macska Szállítás Szabályai Európai Országokba

kutyaszállítás europabanA kutyák macskák kis állatok szállítási törvényei 2012 Január 1-vel megváltoztak  az Európai Unión belül.

Könnyebbé vált a kutyák macskák kis állatok szállítása Európai országokba. Nem kell vér teszt a veszettségi oltás beadása után, nem kell a 6 hónapos karantén ahhoz hogy Angliába bevigyük a kutyát.

Egységes Európai rendelet született az állatok szállítására vonatkozóan amit minden Uniós tagállam elfogadott. Ezek szerint:

  • kutyába, macskába és a görénybe kötelező egy mikrochipet beültetni.
  • Kötelező a veszettség elleni oltás + 21 nap
  • egészségügyi vizsgálat az utazás előtti napon, ami bizonyítja hogy az állat egészsége megfelelő az utazásra. (állatorvosnak be kell irni az állat útlevelébe)
  • és kötelező az állat útlevél.

a fentiek amik kötelezők. Ezeken kívül egyes országok hozzá adhatnak más követelményeket is mint pl,

  • Angliába szintén kötelező a féregtelenítő kezelés amit csak állatorvos végezhet el és be kell írnia az állat útlevelébe és 24 óra után lehet csak az állatot bevinni angliába, de 120 órán belül át kell hogy lépje az Angol  határt.
  • Az Angol törvények szerint kutyát, macskát, kis állatot bevinni az országba csak az engedélyezett útvonalon engedélyezett járművel szabad. Ami azt jelenti hogy valamelyik határ átkelő mint pl, Dover és olyan jármű ami ott hivatalosan közlekedik mint pl, a komp vagy a vonat az alagúton át, vagy pedig valamelyik repülőtér mint pl, Heathrow repülőtér ha repülővel szállítjuk.

Ha valaki csak üdülni vagy ideiglenesen át utazik egy másik Európai országon a fenti kötelezők általában elegendők. A közkedvelt célirányok közül;


Ha valaki véglegesen akar letelepedni egy adott országban akkor lehetnek más törvények is, mint pl, Franciaországban regisztrálni kell a kutyát a helyi hatóságoknál.

Szintén meg lehetnek szabva hogy milyen kutyát nem szabad bevinni és melyik kutya minősül veszélyesnek és a tartása vagy tiltott, vagy külön engedélyhez van kötve. Hüllők, madarak egzotikus állatokra megint más szabályok vannak amiket be kell tartani.

Akárki szállíthatja a saját kutyáját-macskáját-görényét az Unión belül. (Feltéve ha a fenti kötelezők megvannak). Szintén a tulajdonos megbízottja is szállíthatja ugyanazokkal a feltételekkel mint a tulajdonos ha az eredeti országból egyenesen a cél országba szállítja. (nem adhatja át más szállítónak). Kutya, macska, görény szállítási szabályok  

A szállítás szabályai a következők az Európai rendelet szerint. Egy tulajdonos vagy megbízottja 5 állatot szállíthat személyenként, ha az állat nem kereskedelmi céllal (értsd-nem eladásra) van a másik országba szállítva.  Nem kell hozzá semmi engedély vagy regisztráció.

Ha az állat kereskedelmi céllal van szállítva és a tulajdonos szállítja, be kell regisztrálni szállítás (indulás) előtt az un. TRACES rendszerbe az eredő országból a cél országba. A TRACES rendszerbe csak akkor kell a kis állatokat beregisztrálni ha kereskedelmi célra megy vagy pedig ha egy személy- vagy megbízottja 5-nél több állatot szállít. Ha mint házi állat van megtartva és nem több 5-nél, akkor nem kell regisztrálni. Szintén ki kell tölteni egy egészségügyi lapot az állatorvosnak amit aláír, lepecsétel és annak az eredeti példányát vinni kell a szállítmánnyal és ha a hatóságok kérik be kell mutatni.

Vannak más esetek is amikor a TRACES-be be kell jelenteni, pl mikor a kutya egyedül utazik kisérő nélkül,, de azokat itt nem tárgyaljuk, mert megtalálható az EU web oldalon. A TRACES rendszert se tárgyaljuk mert lehet információt találni a neten róla és hogy ki lehet tag benne és milyen feltételekkel és mit és hogy kell csinálnia. Az állatorvos ezt mind el tudja intézni így felesleges időt szánni rá. 

Ha kereskedelmi célra megy és állatszállító szállítja (magán személy is szállíthatja, vagy annak megbízottja, ha az a saját tulajdona) akkor az állat szállító cégnek kell lennie egy állat szállítói engedélynek ami azt jelenti hogy ha 8 óránál hosszabb utakra megy 2-es kategória, ha nem szállít 8 óránál hosszabb távolságokra akkor elég az 1-es kategóriájú engedély is. Angliában nem kell engedély ha az út nem hosszabb mint 65 mérfőld. Szintén a járművet amivel az állatokat szállítja, le kell vizsgáztatni egy erre megbízott szervvel hogy biztos alkalmas-e állatok szállítására, mert ez nélkül nem adják meg az állatszállítói engedélyt.

Ez az engedély igazából farm állatokra volt tervezve, mint pl; szarvasmarha, juh, kecske, ló, stb, de egy részét az egyéb kategóriát (Vertebrate állatok) megcsinálták kis állatoknak mint kutya, macska, görény.  Hörcsögök, tengeri malacok patkány félékre egyenlőre nincs határozat így azok szállíthatók a fenti követelmények nélkül.

Kutya, macska szállítás angliába olcsón

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.