Kutyát macskát angliába vinni komppal

kutya a kompnalKutyát macskát és más állatokat csak komppal lehet angliába bevinni, vagy nagyobb nemzetközi repülőtársaságokkal, mert a fapados légitársaságok egyike se enged állatot szállítani.

A Calais-Dover útvonalon lehet csak komppal állatot bevinni Angliába.

Mikor a kompjegyet vesszük online pl, ott be kell jelölni hogy állatot is viszünk és hogy mennyit és ezzel egyúttal az angol hatóságoknak is be van jelentve. +15 font extrába kerül állatonként.

A kompra történő becsekkolásnál az első ablaknál a Francia vámos a mi papírjainkat ellenőrzi először (érvényes személyi igazolványt vagy útlevelet kell mutatni). A második ablaknál az angol vámos ugyanezt megcsinálja. Utánna kell odahajtani a harmadik ablakhoz ami a hajótársaság ablaka, ahol a kutya-macska papírjait kell bemutatni.

Itt megnézik hogy az oltás és kezelések dátuma stimmel-e és hogy az útlevél jó oldalára vannak-e beírva. Utánna az illető oda adja a szkennert amin egy gombot be kell nyomni és az állat hátán a nyak résznél végig kell húzogatni addig amíg megnem találja a chipet és a chip sorszáma megjelenik a kijelzőjén. Utánna vissza adni és le ellenőrzik az útlevélbe beírt számmal. Ha minden OK akkor mehet a kutya-macska fel a kompra.

Ez az egész folyamat kb 5 percet vesz igénybe. Ha több állat van akkor több idő kell. Arra kell vigyázni hogy minden oltás, minden kezelés a megfelelő oldalán legyen az útlevélnek bejegyezve.

Ha valamelyik kezelés vagy oltás nincs rendben, akkor beküldenek a Manager irodájába ahol kedvesen barátságosan elmondják mit kell tenni. Ez általában az hogy adnak egy lapot amin rajta van vagy 10 Calais-ben működő állatorvos neve, címe és telefonszáma. Megmondják melyik az ügyeletes és még azt is tudják melyik beszél valami más nyelvet. (általában angolt)

El kell menni az egyik állatorvoshoz és az megcsinálja a szükséges kezelést. Általában a féregkezelés az ami vagy nem lett megcsinálva, vagy rossz helyre lett az útlevélben beírva. Ha ez a gond akkor a kezelés beadása után 24 órát kell várni míg a kompra mehetünk. Ha a veszettség elleni oltás hiányzik akkor 21 napot kell várni. Ez 70 euro körül van ha hétvégére esik.

Rendesek egyébként, mert a kompjegyet megcserélik a következő napra ingyenesen.

A kompon az állatot a kocsiban kell hagyni. Adnak egy lapot amin egy kutya siluettje van rajta és azt ki kell a kocsi szélvédőjére ragasztani hogy tudják hogy állat van a kocsiban.

Ha az angol oldalon a vámosok megállítanak akkor ők is látják hogy be volt jelentve és a papírjai le lettek ellenőrízve és nem lessz semmi baj.

Az Angol oldalon már nem nézik a papírokat csak akkor ha kivesznek ellenőrzésre.

Persze hogy lehet azt is csinálni hogy nem jelöljük be és ha el tudjuk rejteni hogy ne lássák akkor fel is lehet a kompra vinni fizetés nélkül és át is megy a tuloldalra. De ha az angolok kiveszik a kocsit ellenőrzésre és ott meglátják akkor a kocsit is elveszik, az állatot is és még meg is büntetnek csempészésért. Az a 15 font nem éri meg eltitkolni.

 

27 thoughts on “Kutyát macskát angliába vinni komppal”

 1. Üdv!
  Hivatalos Traces engedélyel, 10 kiskutyával szeretnénk utazni, mint élő állat szállítók. Most szeretnék rendleni jegyet a kompra, de csak 4 kutyáig van választási lehetőségem. Mi ilyenkor a teendő? Helyszínen is ki lehet fizetni a különbséget?
  Üdvözlettel,
  Melinda

 2. Jó napot! Én macska szállítással kapcsolatban kérdezném, számít e az útlevelen kívül az ivartalanítás, vagy hogy nem én, mint tulajdonos, hanem egy ismerősöm hozná ki nekem az állatot. Továbbá hogy nem pedigrés cica, csak simán utcáról befogadott. Korrekt útlevél esetén ezekből lehet e gond?

  1. Hello Aniko
   Az hogy a macska ivartalanitott vagy sem nem számit.
   Ha nem te mint tulajdonos hanem a megbizottad szállítja adni kell neki egy megbizást irásban és ha kérik akkor be tudja mutatni hogy a tulajdonos nem utazik a macskával. Ha nem kerik nem kell bemutatni.
   Nem számit hogy pedigrés vagy nem vagy utcáról befogadott. A cica az cica és kész. Kell neki az útlevél, chip beültetve, érvényes veszettségi oltás (21 napnak el kell telni ha ez az első veszettségi oltása vagy ha az előző lejárt).

 3. A kutyusok Angliában élnek és regisztrálva is itt vannak, ha nem hagyták el Angliát kötelező a veszettség elleni oltást folyamatosságát tartani? Vagy elég akkor beadatni ha majd utaznak Anglián kívülre. Olvastam valahol hogy Angliában nem kötelező a veszettség elleni oltás ha nem hagyja el a szigetet. Ezzel kapcsolatban kérném segítségeteket. Köszönettel Zoltán

 4. sziasztok latom eleg regi a poszt de hatha tid valaki meg segiteni.nekem az lenne a kerdesem hogy angliaba elek es nekem mar kihoztak a kutyamat magyarorszagbol angliaba minden papirja meg utlevel oltasok stb minden ami kotelezo. viszont mi elsonwk megyunk most magyarorszagba angliabol kocsival aztan pedig majd vissza es mikor jovunk vissza fele mi a kotelezo hogy atengedjenek a hataron?? vagy nem kell semmit se minden papir jo ugy ahogy van? elore is koszonom a valaszokat

  1. Szia. A kutyusnak kell az utlevel, a chip beultetve, ervenyes veszettsegioltas es az utazas elotti napon a feregkezeles. Az orvosnak be kell irni a datumot orat es a percet a fergkezelesnel. Jo utat, jani

 5. hello
  kell e nyuszinak m papir microchip v utlevel angliabol magyaroszrasagra?
  nem jovunk vissza .hazakoltozunk. csak angliabol ki kell menni
  koszonom!!!!!!!!!
  xxxx kitti

 6. Én ezt mind értem amit itt leírtatok.De valaki tudna segíteni abban hogy mi a helyzet ha nyulat akarok haza vinni,majd vissza??Milyen szabályok vonatkoznak a nyuszira?

  1. Szia. Nyuszikra egyenlőre nincs semmiféle követelmény és szabadon utazhatnak EU tagállamok között ha eredetileg is EU s országból származnak.

   Ha EU Unios országon kivülről származnak akkor 4 hónapig karanténban kell hogy legyenek.

   Tehát a nyuszidnak nem kell semmi útlevél se, oltás se és chip se. Ha szállítod akkor ketrecben kell vagy olyan hordozóban amiben meg tud fordulni és fel tud állni.

   Üdv, Jani

   1. Kutyaszállítás

    Koszi Zoli.

    A kutyust a hajón a kocsiba kell hagyni és az ablakot kicsit kinyitni. Adnak majd egy sárga papirt egy kutya/macska szimbólummal rajta amit a szélvédőre kell ragasztani.

    1. Komoly? Szegeny Kutya ott gubbaszt majd 2 ora hisszaig? Es ha pisilni v mast kell neki csinalni? Mert nem lehet porazon kiengedni?

     1. Igen a Kompon a kutyak es kis allatok lent maradnak a kocsi parkolo reszen a kocsiban az utasoknak fel kell menni az utasterbe. Senki nem maradhat a kocsi parkolo reszen ut kozben. Lezarjak az ajtokat. A hajo hullamzik ha olyan az idojaras, a kocsik mozdulhatnak, nagyon balasetveszelyes lehet.

    2. Szia Zoli. Odafele elég az ami már megvan ha a veszettsegi oltás érvényes. A másik amit nézhetnek az az egészségügyi vizsgálat. a (20-ik oldal az útlevélben). Ugyanis hivatalosan be kell legyen pecsételve és aláírva hogy a kutya megvolt vizsgálva és megfelelő állapotban volt az útra. Ennek az indulástól számított 24 órán belül kellene meglennie.

     Amikor veszed a kompjegyet ott is be kell jelőlni a rubrikát hogy hány állat (pet) van. (Extra költség) Mikor oda mesz a kompnál ahol a jegyet adják ott be kell mutatni az útlevelét és ott ellenőrzik. Ha nem jelented be és a franciák kivesznek szúrópróba szerűen akkor gáz lehet ha a kutya nincs bejelentve. Minket tavaly kétszer vettek ki szúrópróba szerűen. Szóval azt a kis pénzt nem éri meg elsumákolni.

     Csináltastd meg az egészségügyi vizsgálatot és más nem kell. (meg jelentsd be hogy egy állat van mikor foglalod a hajó jegyet.

    3. Magyar o. irányába vinném vissza a kutyám, 6 hónapja van itt angliába. Oltások még érvényesek. Itteni orvoshoz el kell vinnem, a vissza uthoz ?Vagy csak angliába befelé ilyen szigorú az elenörzés?? Köszönettel z,

    4. Üdv!
     Nekem az lenne a kérdésem, hogy Magyarország irányába mennyire veszik szigorúan az ellenőrzést? Mennyi az esélye, hogy átvizsgálják a kocsit a határoknál?

     Nemrég találtunk egy kiscicát, és nem volt időnk állatorvoshoz elvinni, mert kiderült, hogy jövőhéten haza kell utaznunk. Nincs kire hagynunk így az egyetlen esélyünk, hogy megpróbáljuk kocsival hazajuttatni. Szerinted sikerülhet?
     Abszolút nem a 15 fonttal van a baj, sőt még csak nem is a több száz fonttal amibe kerülne az egész útlevél kiváltása, chip, oltások stb, egyszerűen nincs időnk megcsinálni ezeket!

     Előre is köszönöm a segítségedet/véleményedet!

     1. Szúrópróba szerűen nézik. En havonta megyek és ebben az evben egyszer nézték meg a kocsit mikor Angliából mentem és kétszer mikor Angliába jöttem, Nem tüzetesen, csak ki kellett nyitni nekik a hátulját meg az ajtókat és a motorháztetőt és belenézett a vámos, nem látott semmit és mehettem tovább. Szerintem ha benne van egy dobozban és azon nem látszik hogy macsek van benne akkor nem is látják meg.

      Ha elkapnak akkor viszont odalehet a kocsi is ha csempészésnek veszik, mivel a macsek lehet kórokozó hordozó is amit viszont szigorúan vesznek és azért van az hogy bizonyos oltásoknak és kezeléseknek meg kell lenni mielőtt átlépi a határt.

      Teljesen a te döntésed, de szerintem simán át juthat.

    5. Azt tudom,hogy útlevél kell neki,de akkor ezek szerint a könyvet nem is nézik?
     Az útlevélbe pedig csak az utolsó(idei) oltásokat írják csak?
     Ha pedig haza utazunk,akkor mi kell a vissza utazáshoz?Mert félévente
     cak nem oltatjuk veszetség ellen.

     1. az oltasi konyv egyaltalan nem kell nemis nezik. az utlevelet az orvosnak kell kitolteni. Eloszor a chipet be kell hogy ultesse es aztan be kell neki adni a veszettsegi oltast. Ha a chip elott be lett neki adva akkor ujra be kell a chip beultetes utan, maskep nem fogadjak el az angolok. Az oltas beadasi es lejarati idejet is be kell irja maskepp nem fogadjak el az angolok. Ha nincs beirva a lejarati ideje akkor el kell menni franciaorszagba egy allat orvoshoz. Az penzbe kerul!!

      Ha visszajottok MO-ra es utanna ki megint angliaba akkor ha meg ervenyes a veszettsegi oltas azt nem kell neki beadni, de a feregkezelest minden alkalommal meg kell csinaltatni, mert az csak 120 oraig ervenyes es azt csak allatorvos csinalhatja es be kell neki irni az orat es a percet es alairni lepecsetelni es a gyogyszer cimkejet beragasztani az allat utlevelebe.

      1. Üdv!
       Nyár végén végleg Angliába költözünk.Nem rég került hozzánk egy kutyus amit
       Vinnénk magunkal.Viszont régi oltási könyve nincs!Lehet e abból gond,ha új oltási
       Könyvvel vinnénk ki?Vagy amúgy is csak az utolsó oltás érdekli őket?
       A másik kérdésem pedig,hogy kistermetű kutya (yorki) sem lehet a fedélzeten esetleg
       Szállító táskában?
       Előre is köszönöm a választ!
       Üdvözlettel:Jutka

       1. Oltasi konyvet nem fogadnak el. Utlevel kell a kutyusnak. Eloszor a chipet kell beultetni es utanna a veszettsegit beoltani, a bolha es kullancs kezelest megcsinalni es az utazas elotti napon a feregkezelest megcsinaltatni mert az csak 120 oraig ervenyes es ha a kutya nem er at az alatt az ido alatt akkor ujra kell csinalni.

        Ezt mind allatorvosnak kell megcsinalni es a kutya utlevelebe beirni.

        A kompon a kutyust a kocsiba kell hagyni nem lehet a fedelzetre felvinni. Masfel oras az ut ugyhogy siman kibirja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.