Miért van egy cég businessben

Nagyon sokan Magyarországon téves hitben vannak a cégekről. Nem tudják Miért Van Egy Cég Businessben.

Szeretném nekik elmondani és egy kicsit felvilágosítani a tévhitet. Minden cég kicsiben kezdi egy vagy több tulajdonossal akiknek az az álmuk hogy a saját és családjuk jövőjét jobbá tegyék. (persze lehet hogy később mikor már egy csomó pénzt csináltak akkor az új cégjeiket nagyban kezdik el, de az már más tészta) McDonalds© is kicsiben kezdte mielőtt a világ legnagyobb gyors étterme lett és szintén a Tesco© is kicsiben kezdte annak idején.

Sokan tévesen gondolják hogy egy cég azért van hogy az embereket kiszolgálja, eladjon nekik valamit, hogy alkalmazza őket. Ez nem egészen így van. Ezek mellék tevékenységei és termékei egy cég tevekenységének.

Egy cég nem azért van hogy embereket szolgáljon ki, vagy alkalmazzon, hanem azért hogy pénzt csináljon a tulajdonosaiknak!! Semmi más célja nincs neki.

Az hogy valamit árulnia kell azért hogy pénzt csináljon elkerülhetetlen. Valamit el kell adni amit az emberek megvesznek és fizetnek érte. Legyen az a valami termék vagy szolgáltatás. Ahogy nő az ügyfeleik száma, az ügyfelek külömböző kérésekkel állnak a cég elé, így bővítik az árúkészletet és ez avval jár hogy a tulajdonos már nem tudja az egészet egyedül ellátni hanem valakit alkalmaznia kell.

Ügyfél és segítség nélkül nem tud egy cég fejlődni és ha nem tud fejlődni akkor stagnálni fog vagy tönkre fog menni. Egy cég nem azért van hogy munkát adjon akárkinek is. Alkalmazottat tartani felősség és egy cég tulajdonos csak örülni tudna ha nem kellene senkit alkalmaznia, de a szükség rákenyszeríti.

Magyarországon sokan azt hiszik hogy jár nekik a munka. Ez nem igaz. A munka ajándék és a cég nem azért van hogy nekik munkát adjon, hanem hogy ha felveszi őket akkor pénzt csináljanak a cégnek.

A munka ajándék és nem járandóság!!

A cég ha alkalmazza, elvárja hogy hasznot csináljon az alkalmazott, hisz Ő tartja el az alkalmazott családját is míg a sajátját is el kell tartania. Minél több alkalmazottat vesz fel egy cég annál több ember sorsáért felelős a sajátján kívül.

Aki ezt nem érti meg és nem a legjobb tudása szerint csinálja a munkáját azt a cég el fogja bocsájtani, mert pénzébe kerül a helyett hogy hasznot csinálna rajta. Ahogy a cég fejlődik más is látja a lehetőséget és szintén céget kezd, mert látja hogy a tulajnak jobban megy a sorsa mint az övé és Ő is szeretné a sajátját jobbá tenni. Evvel konkurenciát teremt a másiknak aki csak úgy tud továbbra is élen maradni ha többet és jobbat kínál. Ez avval jár hogy még több árút kell eladnia és még több alkalmazottat kell felvennie ha versenyképes akar maradni.

Mikor a cég alkalmazottat tervez felvenni, külömböző kritériákat szab meg aminek a jövendőbeli alkalmazott meg kell hogy feleljen. Miért? Mert a céget képviseli és ha a céget rosszul képviseli akkor annak ügyfelébe és avval pénzébe kerülhet ami vesztességet jelent. Sokan akik céget kezdenek el úgy próbálnak betörni a piacra hogy a másik alá vágnak árban. Árral versenyezni nem lehet hasznot csinálni, mert már az elejétől halálra van itélve a cég.

Ugyanis a régebbi cégnek már egy felépített rendszere van ami náluk sikeresen működik. Vannak ügyfelei, ellátói, alkalmazottai akik mind azért dolgoznak hogy a cég sikeres legyen. Most jön egy új cég aki alávág az áraival mindenkinek és egy ideig talán jobban is megy neki, de mivel nincs semmi infrastrukturája és morálja igy aztán valahol csalni kell hogy az alacsony árat tartani tudja, amit aztán előbb utóbb a vevő is észrevesz és visszapártol a másikhoz akinél qualitit kap.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.