Új Kutya Okmányi Rendelet Január 2013

kutya pedigré

Kutya Pedigré

 “2013. jan 1-től útlevélbe, és oltási könyvbe az eb fajtáját csak akkor szabad beírni, ha a tulajdonos a származási lappal igazolja a kutya fajtatiszta származását. (ETSZ által kiadott törzskönyv)

Az oltási könyvben és az útlevélben a törzskönyvi számot is fel kell tüntetni.

Az oltási könyv a kutya tulajdonjogát nem igazolja (útlevél sem).

( 127/2012. (XII. 12.) VM rendelet, 2/6)
( 27872 MAGYAR KÖZLÖNY• 2012. évi 167. szám)”

Mit jelent ez?

Azt jelenti hogy ha ezután valaki vesz egy VIZSLA kutyát és annak nincs törzskönyve az orvosnak vagy -semmit, vagy pedig azt kell beirni hogy –Vizslához Hasonló. 

Mivel az oltási könyv/útlevél olyan mint egy szentírás mindenki úgy veszi mintha az az igazságot tartalmazná. Holott lehet hogy be van írva hogy Vizsla, de lehet hogy éppen keverék amiben több a vizsla mint a másik faj így az ember nem igazán biztos, de az oltási könyvbe vagy útlevélbe az van beírva hogy Vizsla, akkor tuti hogy az.

Igazából nem változtat semmit a lényegen csak próbálja kiszűrni a csalásokat és félreértéseket.

Az oltási könyv vagy állat útlevél nem igazolja a tulajdon jogot. Szintén Január 1 2013-től kötelező a microchip beültetése minden négy (4) hónaposnál idősebb kutyába, ami egyúttal a tulajdonjogot is igazolja.

Mikor az állatorvos beülteti a chipet, utánna bejelenti egy központi adatbázisba ahol a tulajdonos adatai nyílván vannak tartva.

Ettől a ponttól kezdve aztán ha valahol találnak egy kóbor kutyát, a tulajdonos gyorsan előkerül és a kutyus örömmel a farkát csóválva már mehet is haza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.