Vám Tarifa-Mennyi Vámot Kell Fizetni

Mennyibe kerül a vám-Mennyi vámot kell fizetni

ha az Ebayről vagy Amazonról vásárolok? Vámot akkor kell fizetni ha az Európai Unión kivüli országból érkezik az árú.


A vám tarifák vagy árúnként, vagy árú csoportonként vannak megállapítva. Pl. televizió, vagy Elektromos termékek és azon belül még több lebontás.

Minden ország megszabhat egy bizonyos összeget ami vám mentes.

Ez országonként változik. Az mellett hogy vámot kell esetleg fizetni, ÁFA is számolható. Az ÁFA Magyaroszágon 27% százalék, míg Angliában 20% százalék.

Üzletileg nem mindegy hova érkezik az árú. Sokszor érdemes Angliába szállítatni az árút és onnan haza. A szállítási kőltséget így is úgy is meg kell fizetni, de 7% százalék ÁFA adó külömbség nem kis összeg egy vállalkozás számára.

A kisebb csomagokat amik Angliába érkeznek sokszor ki se bontják a vámosok, így sok, még ha vám fizetés körébe is esne megússza, ugyanúgy az ÁFA fizetést is.

A legtöbb Ebayes, Amazonos árú után nem kell vámot fizetni Angliában. Ez nem jelenti azt, hogy Magyarországon is ugyanazok a törvények. Nem ismerem őket.

A vám tarifát és fizetni valókat a Taric nevű rendszer szabályozza. Ezen a linken meglehet nézni minek mennyi a vámtarifája https://www.gov.uk/trade-tariff/sections
Itt egy nagyon egyszerűen használható Vám és Áfa tarifa kalkulátor.  (az oldalon kicsit lejjebb ell menni)

Ezek az átlag Angliába érkező árúk VÁM és ÁFA dijjai ha nem EU-s országból érkezik az árú.

 • Ha az árúnak nagyobb az értéke mint £15 font akkor ÁFA-t kell fizetni ami 20%  Angliában plusz £8 font kezelési kőltséget.
 • Ha az árú ajándékként van küldve és értéke nem haladja meg a £40 fontot akkor nem kell ÁFA-t fizetni. Ha tőbb akkor az ÁFA-t ki kell fizetni
 • Ha az árú értéke több mint £135 font akkor vámot kell fizetni.

A vám értéke árúnként változhat és a fenti linken a TARIC oldalon fel lehet keresni az árút és a hozzá tartozó kódot a vám érték kiszámolásához.

Hogy kell a vámot fizetni angliában

Az emberek általában kisebb értékeket vásárolnak az interneten. Ezeket a posta kézbesíti ki a címre. Ha a csomagban vámköteles termék van azt a posta ki se hozza hanem csak egy levelet hoz a vámhivataltól amin közlik a címzettel hogy a csomagra vámot kell fizetni és hogy mennyit. Evvel be kell menni a postara és ott befizetni, és általában a befizetést követő vagy az utánni napon a posta kiviszi a csomagot.

Tehát a csomagot nem is látjuk addig amíg ki nincs fizetve a vám és a posta kinem hozza.

Ha nem fizetjük ki a vámot a csomagot vagy visszaküldik a feladónak, vagy megsemmisítik, a tartalomtól függően.

Ha nagyobb mennyiségű termékről van szó pl egy egész konténernyi, akkor az eljárás más de ott is értesítőt küldenek ki a vámosok amin rajta van az instrukció a további lépésekkel.

Ha valaki cigarettát küld postán és a vámosok megtalálják, akkor is kap a címzett egy értesítőt az összeggel amit be kell fizetni. Ez az összeg tartalmazza az árkülömbséget a magyar és az angol cigaretta ár között és a kezelési kőltséget ami kb 15 százalék. Ha nem akarjuk kiváltani, nem kell semmi mást csinálni mint mellőzni az értesítést és ök 15 nap után megsemmisítik és nem lessz semmi további fejlemény vagy felszólítás.

Vámot csak akkor kell fizetni ha az Európai Unión kivüli országból vásárolunk.

Mennyibe kerül a vám

2 thoughts on “Vám Tarifa-Mennyi Vámot Kell Fizetni”

 1. Sztankovits Sándor

  Sziasztok
  Kérhetek segítséget?
  Angliában ha kb most veszek egy Sharp rádiósmagnót ami 34 éves, 450 £ ért… Mi a módja a Vámnak, van – e már vagy még Unio…stb…
  Egy futárféle hozná vagy a Posta, kint átvették, magyar őrzi egy albérletben…
  Köszönöm

  1. Szia
   ELnezest a kesoi valaszert, nem neztem a weblapot. Anglia Magyarorszag kozott nincs semmifele Vam. Nyugodtan vehetsz barmit barmennyiert es lehet magyarorszagra szallitani vammentesen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.